torsdag 23 september 2010

Välkommen!

Här tänkte jag göra ett trevande försök att börja blogga, om en hobby som ligger mig varmt om hjärtat!

Min mormor Frideborg som var född år 1900 var en duktig mattväverska hon vävde färgglada mattor i rosengång, mest på beställning. Jag fick vara med i hennes vävbod som barn och se hur hennes mattor växte fram, men även förarbetet innan hon kunde börja väva. Det var trasor som skulle klippas... mest gamla kläder som hon fick från olika håll. Jag kommer även ihåg att hon färgade trasor själv, på den tiden i en gryta på spisen sen hängdes trasorna ut på tork!
I mitten av 70- talet fick jag en vävstol av mormor och hon lärde mig vävningens ädla konst. Hon höll på och vävde sina mattor tills hon var över 80 år, då fick hon nytta av det hon lärt mig, när hennes ögon inte klarade av solvning och skedning längre.
Jag kunde hjälpta henne med det och sen gick vävningen galant!
Det har inte varit så mycket tid för vävning för mig sista åren, men nu har jag gått ner i arbetstid och tänker försöka komma igång igen...
Jag tycker det är en härlig avkoppling att umgås med "mattrasorna och vävstolen"

Tidigare mattor har jag mest vävt i Tuskaft!

1 kommentar:

  1. Började på liknande sätt. Jag var väll 15-16 år sådär när jag bad mamma om hjälp med att sätta upp en mattväv. Fick i handen en gammal nött röd vävbok: Ska du sätta upp å väva, läs och gör själv var domen! Har nu haft detta med trasmattor som "nästan" jobb i snart 23 år. Det funkar, är skoj, fått många nya vänner.

    SvaraRadera