fredag 27 september 2013

Förstärkta gåsögon

Nu har hösten kommit på riktigt och vi har haft flera nätter med minusgrader, men ändå fina dagar med sol och skön höstluft! Jag har funderat på vad jag ska väva i min gåsögonväv som egentligen var ämnad att väva med jeanstrasor.... som med facit i hand inte blev som jag tänkt mig :-) Jag har letat i mina "gömmor" där det kan finnas lite av varje och hittade några rullar stränggarn.


I  vävboken Trasmattor och andra inslag av Tina Ingnell, hittade jag ett för mig nytt mönster i gåsögon... det heter förstärkta gåsögon. Skillnaden är att man gör ett inslag med mattvarp i tuskaft mellan varje gåsöga. Jag tänkte att det kunde bli bra ihop med stränggarnet och göra mattan lite stadigare.


Jag har vävt en provbit och det blir nog inte så tokigt. Egentligen var det en lite annorlunda solvning också, men det funkar även med min traditionella.... det blir en liten extra mönstereffekt beroende på tuskaftsinslaget mellan gåsögonen!

Lite kul att prova på något nytt tycker jag :-)

Nu är det helg igen... och jag önskar alla en trevlig sådan!
Irené

7 kommentarer:

 1. Tack för uppslaget! Ser jättefint ut. Har också precis varpat för att solva i gåsöga. Vad var skillnaden i solvningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade ju redan solvat i traditionella gåsögon... men mönster och solvnota finns i boken TRASMATTOR & andra inslag av Tina Ignell, ICA bokförlag på sidan 116. Om du inte har den finns den att låna på bibloteket, det har jag gjort!

   Radera
 2. Supersnyggt! Vilken bra idé. Ha en fin helg :)

  SvaraRadera
 3. Jättesnyggt!!! Verkligen! Igen! :)
  Bara att gratulera :).
  kram Monika

  SvaraRadera
 4. Väldigt vackert!!
  kram Marie-Louise

  SvaraRadera
 5. Hej jag har fått en bordsvävstol för en billig peng. Så nu kikar jag runt på bloggar och webbsidor för att lära mig allt man behöver kunna. Detta tyckte jag var otroligt vackert, ska definitivt leta efter denna bok. Menar du att du gör vartannat inslag med mattvarp och vartannat med stränggarn? Jag är så okunnig så skulle uppskatta om du kan förklara vad skillnaden är.
  Tack för en fin och inspirerande blogg.

  // Kristin

  SvaraRadera
 6. Hej jag har fått en bordsvävstol för en billig peng. Så nu kikar jag runt på bloggar och webbsidor för att lära mig allt man behöver kunna. Detta tyckte jag var otroligt vackert, ska definitivt leta efter denna bok. Menar du att du gör vartannat inslag med mattvarp och vartannat med stränggarn? Jag är så okunnig så skulle uppskatta om du kan förklara vad skillnaden är.
  Tack för en fin och inspirerande blogg.

  // Kristin

  SvaraRadera